Превенция на пътната безопасност

От 16 до 22 септември се провежда Европейската седмица на мобилността. В рамките на инициативата от „Пътна полиция“ инициират кампании, посветени на пътната безопасност.

Фокусът през тази година е 20 септември – Ден без загинали при пътни инциденти с послание за България – „Остани жив! Пази живота“.

Само за първите 8 месеца на тази година са загинали 341 души, каза пред Радио София Мария Ботева от „Пътна полиция“.

„Ранени са 5952 души. Има за какво да се притесняваме. Проблемът е основно в поведението на човека, разбира се не бива да се подценяват и всички странични фактори, които ни заобикалят. Не случайно се говори за 4 страни в този процес, едната от тях се явява околното пространство, пътната инфраструктура. Но при всички случаи пътят, автомобилът и най-вече човекът са трите най-важни фактора, които заедно със средата, в която ние се движим допринасят за нашата безопасност“, добави Мария Ботева.

Тя допълни, че до месец август в пътно транспортни произшествия са загинали 186 водачи на автомобили, 98 пътници и 57 пешеходци.

Мария Ботева обясни, че статистиката сочи, че в ден понеделник се наблюдават най-много ПТП със загинали и рани, а в събота са загинали най-много участници в движението по пътищата.

Comments

comments