Православната църква чества Св. Марина

Днес Православната църква чества празника Св. Мина. Нека бъде честито името на всеки, който го носи, и нека да го прославя само с доброта и качества, достойни за възхищение!
Мина е била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог я припознал и призовал към християнската вяра. Марина милеела да получи своето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.
Пръв неин гонител станал нейният баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.
Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.
В деня на Света великомъченица Марина своя празник празнува и град Созопол.
Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на черноморския град.

Comments

comments