Православната църква почита паметта на Св. Владимир

Днес православната църква почита паметта на Св. Владимир. Княз Владимир е владетеля покръстил Русия, по-късно е обявен за светец, а празникът му е на 15 юли – денят на неговото успение.
В Русия има орден на негово име. Самото името идва от славянската траскрипция на герой от скандинавските саги Valdemar. Владимир е най-малкият син на княз Светослав от неговата икономка Малуша. Според скандинавските саги тя е пророчица доживяла сто години, доведена в двореца от пещерата си, за да предсказва бъдещето.
Владимир I Велики е княз на Киев от 980 до 1015 г., син на е княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. През 988 г., сключва договор с Византийската империя, като едновременно с това той започва да покръства Киевска Рус „с огън и меч”. Според един от раннохристиянските извори, княз Владимир бил наречен Владимир Красное Сольнишко, именно заради пролятата кръв, с която покръстил народа си. По-късно всички сведения за живота на Владимир Велики биват преписани и от автори свързани с църквата.
Днес имен ден празнуват всички, които носят името Владимир, Владимира (означава „владее света”).

Comments

comments