ПП, БСП и ДБ не са съгласни с позицията на Слави Трифонов за Северна Македония

Трите партии от управляващата коалиция – Продължаваме промяната, БСП и Демократична България, се разграничиха от позицията на лидера на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Вчера той изказа своето мнение и заяви, че САЩ и ЕС трябва да бъдат лоялни партьорки към нас, за да бъдем и ние към тях.

„Моето лично мнение като гражданин на България по отношение на допускането на Северна Македония за преговори за членство в ЕС е следното:
Към Република Северна Македония – вие задължително трябва да изпълнявате всички точки от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който сте подписали с България, включително и всичко свързано с историята на България.
Северномакедонците трябва да признаят историческите си български корени. Това е безапелационно условие. То не подлежи на обсъждане.
И към нашите партньори от НАТО и ЕС – след като толкова държите ние да подкрепим Северна Македония за преговори за членство в ЕС – постъпете партньорски към нас, както искате ние да сме ви партньори – без визи за САЩ и веднага в Шенген.
Мисля, че сега моето мнение като гражданин на България е повече от ясно.“ Това коментира Трифонов във свой Facebook пост.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров подчерта, че страната ни има ясна позиция за отношенията ни с РСМ. „Нашата позиция по отношение на РСМ е много ясна. Ние имаме стратегия как да се водят разговорите – да се водят на едно много по-интензивно ниво, на една по-широко плоскост, а не само в посока историческо минало. И така те да подпомогнат, за да сближим позициите при спазване на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това е позиция на коалицията и на „Продължаваме промяната“. Тези неща не трябва да се обвързват едни с други. Това не работи на международно ниво – да се обвързва едно решение с друго“, каза Гюров пред Нова телевизия.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов определи като особена ирония коментара на Трифонов. Според него падането на визите за САЩ няма отношение и не бива по този начин да се поставят нещата, но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на Трифонов.

„Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите“, каза Атанасов, като показа, че „Демократична България“ не подкрепя идеята на лидера на „Има такъв народ“

 

 

 

 

 

Източник: eurocom.bg

Comments

comments