По 15 литра вино на година употребява българинът

Реколтата от грозде е възможно да бъде в пъти по-голяма от миналогодишната, предвижада в интревю за в. „Труд“ председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.
„Около 200 млн. кг. са очакванията ни както за добро количество, така и за добро качество“, гарантира Радев. По данни на камарата около 30-50 на сто от гроздето се преработва извън лицензираните предприятия – повече за ракия.
От камарата дават предложение да се затегне контролът върху така наречените домашни казани, които би трябвало да произвеждат само за домашни нужди. Предлага се тяхното оборудване да бъде на специален режим и да се следи къде се продават и с какъв капацитет са. Радев пояснява, че са очевидни нарушенията, когато един такъв казан произвежда през март, при положение че плодовете са в сезона си през лятото.
„Средно човек у нас изпива 15 литра вино годишно, което е в долната граница за ЕС. С уточнението, че у нас все още се прави доста домашно вино, което не е обхванато от тази статистика“, посочва председателят на Националната лозаро-винарска камара.
Радев е на мнение, че износът на български вина за Русия от началото на кризата с Украйна е спаднал с 60 на сто. За останалите страни процентът е средно 50. „При това имайте предвид, че виното не е в ембарговия списък за храни, който въведе Русия“, подчертава той.
Директорът на камарата посочва и че според министерството на земеделието винопроизводството не е приоритетен сектор, което означава, че няма да има субсидии за сектора. Той дава пример с мярката, по която предстои прием на кандидати, за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти.

Comments

comments