По случай 17 май /ден на борбата с хипертонията/ ще се извършва безплатно измерване на кръвното налягане

Един от дните в календарната година с акцент върху здравето е посветен на борбата с хипертонията и това е 17 май, който се отбелязва от 2005 година по инициатива на Световната лига по хипертония. Основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а от там да се подобри превенцията и своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. За целта вече дванадесета поредна година компанията ни, съвместно с Национална лига по хипертония, Дружеството на Нефролозите в България и Български червен кръст провеждат национална кампания за безплатно измерване на кръвно налягане едновременно в 11 града в страната- София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Добрич, Благоевград, Кърджали , Хасково, Русе и Плевен. Прегледите се извършват в специално изградени пунктове, на места с голям човеко-поток от 10 до 16 часа. Пунктовете са както следва:

София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев”)
Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)
Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
Плевен – площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен
Кърджали – площадчето на Москва срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров
Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет
Добрич – бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

Екипи от медици, доброволци на БЧК и наши представители в периода от 10 до 17 часа ще са по места, за да извършват измерване на кръвното с швейцарските апарати BP A 200 Afib, които могат да предскажат опасността от инсулт и са последна разработка в областта на медицинските технологии.

Comments

comments