По-ниски цени на играчките в Гърция за Коледа

Част от магазините намаляват цените на коледните подаръци за деца в Гърция. Хора, които искат да помогнат на бедни деца, плащат играчка в магазините за коледен подарък от родители с ниски доходи.

Министерството на развитието успя да постигне споразумение с производителите и търговците на детски играчки за намаляване или запазване на цените на много видове подаръци за децата. Веригите от супермаркети предлагат списък от стоки, обединени в „Кошницата на Дядо Коледа“, които са сред традиционните подаръци за децата по празниците.

На по-ниски от досегашните цени се предлагат също и учебни пособия и книги за най-малките деца. Не са малко и гърците, които оставят в магазините определена сума пари за играчка – подарък за деца, чийто родители нямат възможност да си позволят коледен подарък.

В същото време повечето специализирани магазини за детски играчки и всякакви стоки за празниците отказаха да се включат в предложението на министерството на развитието. Много малка част от тях имат на щандовете си играчки на по-ниски цени.

И понеже традицията в Гърция включва и подаряване на дрехи за децата само малка част от магазините за детски облекла предлагат подарък играчка и детска дреха.

Хлебопроизводителите обаче отказаха да намалят дори и с 5% цените на традиционните коледни сладки, а много от тях ги продават значително по-скъпо от миналата година. Проучване показва, че тази година традиционната коледна трапеза струва с над 20% по-скъпо.

Comments

comments