По-малко вредно ли е пушенето на електронни цигари?

Вейпинг (Vaping) е процесът на вдишване и издишване на парите, произведени от електронна цигара или подобно устройство. В този пост ще разгледаме отблизо някои от основните характеристики на този процес.

Днес никой не отрича факта, че електронната цигара е пълноценна алтернатива на конвенционалните цигари. В действителност, с правилния избор на устройството и силата на течността, потребителят няма да изпитва нужда да пуши конвенционални цигари.

 

Какви са въздействията на вейпинг върху здравето?

Досегашните изследвания показват, че устройствата за вейпинг може да са по-малко вредни от обикновените запалими тютюневи цигари, когато хората, които редовно пушат, напълно ги заменят. Добре е да се знае, че никотинът под всякаква форма е силно пристрастяващо средство. Изследванията показват, че той може дори да насочи системата за възнаграждение на мозъка, излагайки вейпърите на риск от пристрастяване.

 

Какво представляват устройствата за вейпинг  (Vaping)?

Вейпинг устройствата, известни също като електронни цигари, електронни изпарители или електронни системи за доставка на никотин, са устройства, работещи с батерии, които хората използват за вдишване на аерозол, който обикновено съдържа никотин (макар и не винаги), ароматизанти и други химикали. Те могат да наподобяват традиционни тютюневи цигари, пури, лули или дори ежедневни предмети като писалки или USB памет. Други устройства, като тези с пълнещи се резервоари, могат да изглеждат по различен начин. Независимо от техния дизайн и външен вид, тези устройства обикновено работят по подобен начин и са направени от подобни компоненти. В момента на пазара се предлагат повече от 460 различни марки електронни цигари. Някои често срещани синоними за електронни цигари са:

  • електронни пури
  • електронни наргилета
  • писалки за наргиле
  • вейпс
  • вейп писалки
  • модове (персонализируеми, по-мощни изпарители)

 

Как работят вейп устройствата?

Повечето електронни цигари се състоят от четири различни компонента, включително:

патрон или резервоар или шушулка, който съдържа течен разтвор ( е-течност или е-сок), съдържащ различни количества никотин, ароматизанти и други химикали. Тяхното устройство включва:

  • нагревателен елемент (пулверизатор);
  • източник на захранване (обикновено батерия);
  • накрайник, който човекът използва за вдишване.

В много електронни цигари се активира нагревателното устройство, захранвано от батерии, което изпарява течността в патрона. След това човек вдишва получения аерозол или пари.

 

Може ли вейпингът да помогне на човек да се откаже от пушенето?

Някои хора вярват, че електронните цигари могат да помогнат за намаляване на желанието за никотин при тези, които се опитват да откажат цигарите.

Извличането на никотин не е изследвано щателно в научните изследвания. Засега не съществуват достатъчно данни за безопасността на електронните цигари, как здравните ефекти се сравняват с традиционните цигари и дали са полезни за хората, които се опитват да откажат цигарите.

Хората използват устройства, работещи с батерии, използвани за вдишване на аерозол, който може да съдържа никотин, ароматизанти и други химикали. Обикновено при електронни цигари се активира нагревателно устройство, захранвано от батерии, което изпарява течността в патрона или резервоара. След това човек вдишва получения аерозол или пари (наречени vaping ).

Никотинът стимулира надбъбречните жлези да отделят хормона епинефрин (адреналин) и повишава нивата на химическия елемент в мозъка, наречен  допамин. Удоволствието, причинено от взаимодействието на никотина със системата за възнаграждение на мозъка, мотивира някои хора да използват никотин отново и отново, въпреки възможните рискове за тяхното здраве и благосъстояние.

Досегашните изследвания сочат, че вейпингът е по-малко вреден от запалимите цигари, когато хората, които редовно пушат, преминават към тях като цялостен заместител.

Вейпингът също излага белите дробове на различни химикали, включително тези, добавени към електронни течности, и други химикали, произведени по време на процеса на нагряване / изпаряване.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали вейпинг никотинът може да бъде толкова ефективен, колкото помощните средства за отказване от тютюнопушене, вече одобрени от FDA.

Comments

comments