Почина легендарният соул изпълнител Бенджамин Кинг

Американският соул и ритъм енд блус певец Бенджамин Кинг, познат като Бен Е. Кинг, почина на днес на 76 години. Това съобщи агентът му Фил Браун пред Би Би Си.
Кинг става известен с песента си “Stand By Me”, хит в Топ 10 на САЩ през 1961 г. и по-късно през 1986 г., когато е използвана като мелодия към филма със същото име. Песента има и многобройни успешни кавъри, изпълнени от различни артисти през различните години, в които песента не губи актуалността си. (Изпълнявана е от Джон Ленън, Спайдър Търнър и т.н.) Връх на известността обаче съвсем заслужено и логично получава нейният оригинал през 1987 год., когато става хит номер едно в Обединеното кралство, и номер 25 в класацията на Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка „Песните на столетието”. Тя звучи и днес в клубовете, припявана от млади и по-възрастни почитатели на музиката.
Талантливият чернокож певец е роден с името Бенджамин Ърл Нелсън на 28 септември 1938 г. в Хендерсън, Северна Каролина. Когато е на 9 години, той се мести в Харлем, Ню Йорк.
Започва кариерата си през 1950 г. с групата „Дрифтърс” (The Drifters), изпълнявайки хитовете “There Goes My Baby” и “Save The Last Dance For Me”.

Comments

comments