Почетното консулство на Република Казахстан в Република България представя фотоизложба „ Астана – град на бъдещето“

По повод 6 ти Юли – Деня на столицата, Почетното консулство на Република Казахстан в Република България представя фотоизложба „ Астана – град на бъдещето“.
Гражданите и гостите на Благоевград могат да се запознаят с Астана от 6 до 17 Юли във фоайето на сградата на Община Благоевград.
Фотоизложбата разкрива картини от един от архитектурните бисери на Казахстан. Изцяло обновен, наричан град на бъдещето. Обявен от ЮНЕСКО за “Град на света“.
6 Юли е Денят на столицата в Казахстан.
Идеята за създаването на нова, модерна столица на Казахстан принадлежи на президента Нурсултан Назарбаев. С указ на Президента на Република Казахстан от 10 декември 1997г. и от 20 декември 1997г. с одобрение от Парламента на Република Казахстан град Акмола /до 1961г. Акмолинск, от 1961г. до 1992г. – Целиноград, от 1992 до 1998г. –Акмола/ е обявена за столица на Република Казахстан. На 6 май 1998г. Акмола е преименувана на Астана, което в превод означава „столица“. Международното представяне на столицата на Казахстан е на 10 Юни 1998г. Официален Ден на столицата се отбелязва всяка година на 6 – ти Юли.
От момента, когато градът придобива статут на столица, Астана се превърна в един от най-красивите съвременни градове в Централна Азия. Превръна се в международен и делови културен център. В новите си граници територията на Астана обхваща 710,2 кв.км, населението е повече от 800 хиляди души. В съответствие с Генералния план през 2030г. населението на града трябва да достигне 1 милион души. Астана̀ е вторият по големина град и е разположен на река Ишим.
С пренасянето на столицата през 1998г. започва нов етап в живота на града и на страната. В града се извършва активно строителство, издигат е административни, делови, социално-културни, научно-образователни и бизнес центрове, жилищни комплекси, обекти на социалната инфраструктура, съответстващи на стандартите на столиците на най-големите държави в света. За по-малко от две години е осъществена реконструкция на административните сгради, построени са 3200 нови апартамента за държавните чиновници. В града пристигат служители в държавния апарат, архитекти, строители, специалисти в много области от всички краища на страната.
В изграждането на града са взели участие не само казахстанските архитекти, но са привлечени и чуждестранни специалисти . Сред архитектите, които са участвали в изграждането му са такива световни знаменитости като Кисе Куросава, Манфреди Николети и Норман Фостър. Участвали са още архитекти от Япония, Германия, Великобритания, България, Швейцария, страните от Изтока. Астана е град, който съчетава елементите, както на Изтока, така и на Запада. Отличителна черта на Генералния план е и постигнатото композиционно единство между съществуващата и новата част.
Днес Астана е град, в който хармонично са преплетени културата на Изтока и Запада, град , който има контакти с много градове по света, сред които Кайро, Анкара, Гданск, Киев, Рига, Вилнюс, Ташкент, Москва, Берлин, Будапеща, Минск, Кишинев. Астана е член на Международната Асамблея на столиците и големите градове /MAI/.

Comments

comments