Почернени родители: Искаме да видим Ченалова с белезници!

„Нищо не искам, искам само да я видя на банката в съда с белезници“. С тези думи семейството на младия хокеист Кирил Въжаров, убит в дискотека „Соло“, чакаха съдия Румяна Ченалова пред съда, съобщи bTV.Младата надежда на България загина през 2009 г. Като първоинстанционен съдия в наказателното отделение на СГС, Румяна Ченалова оправда подсъдимия Илиян Тодоров, който по-късно избяга, независимо че беше получил осъдителна присъда от ВКС.

Тодоров е в неизвестност и до днес, въпреки че пусна видео съобщения до прокуратурата от чужбина. В Съдебната палата Софийски градски съд трябва да започне заседанието си за постоянната мярка за неотклонение на обвинената в длъжностно и документно престъпление съдия Румяна Ченалова.

Тя беше обявена за общодържавно издирване и по-късно сама се предаде, след като стана ясно, че е обвиняема в престъпления във връзка с висящо търговско дело между „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ООД и НЕК ЕАД.

Днес прокуратурата внесе обвинителния акт, а 7 съдии от СГС си направиха отвод и отказаха да се произнесат по мярката на доскорошната си колега.

Името на Ченалова, произнасяла се по куп знакови дела, нашумя особено, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан заговори за „гнили ябълки“ в съдебната система и обвини директно магистрата, че подпомага схема за кражба на фирма.

След избухването на скандала, ВСС я отстрани от длъжност.

Comments

comments