Последният жив мъжки судански бял носорог се разхожда с въоръжена охрана

Судан е последният мъжки судански бял носорог на планетата.
По-реалистично е да се предположи, че светът друг екземпляр от мъжки судански носорог повече никога не ще приюти, защото той е е на 42 години и до сега всички опити за чифтосване с една от двете женски в резервата Ол Педждета са били неуспешни. Картината е наистина отчайваща и изглежда това е край, който е неизбежен. Все пак до този извод се стига благодарение на човешките действия срещу популацията му. Освен тези три судански носорога, на земята съществуват само още два живи такива отново от женски пол, които се намират в зоопарк.
Последният мъжки судански бял носорог на планетата се охранява от въоръжена полиция и в обречеността на този живот, който може да бъде охраняван, но не може да бъде опазен и предаден на поколенията, се състои трагедията, светеща в очите на голямото създание изпод дебелата кожа. Огромните размери на носорога издават чувство на сила и достолепност, ала не скриват тъгата в погледа му, все едно сам предвещава край на рода си.
Дори строго охраняван, последният вид е под заплахата на бракониерите, които няма да се замислят за нищо друго, освен за това, че ще спечелят отсичайки рогата му и разпродаващи ги на азиатския пазар. Там все още вярват, че могат да излекуват десетки нелечими болести.
Суданският бял носорог е най-редкият вид африкански носорог. От 2007г, когато в Южна Африка са били застреляни 13 носорога, днес убийствата са много повече. Само миналата година са били избити 1215 носорога, а тази година по всичко изглежда, че този рекорд ще бъде надминат.

Comments

comments