Поскъпване на олиото от септември прогнозират търговци

Неблагоприятна година с по-слаба реколта регистрират производителите на слънчоглед в България. Земеделците и търговците имат опасения, че по-ниските добиви ще доведат до повишение на изкупните цени, а от там и до скок на цената на олиото. Това се съобщава в репортаж Нова телевизия.
Рафинериите за производство на олио у нас към момента все още не са започнали да изкупуват слънчогледа от тазгодишната реколта. Въпреки че през пролетта в България бяха засети почти двойно повече площи със слънчоглед – около 4 милиона декара, производителите отчитат по-слаб добив с около 1/3.
За съжаление маслодайността на слънчогледа тази година също не е от най-добрите. Затова производителите са единодушни – заради слабата реколта изкупната цена на слънчогледа ще скочи поне с 15%. На борсите в момента тон слънчоглед се търгува за 635 лева.
поради лошата реколта обаче цената му ще скочи и то в края на жътвената кампания, когато ще има недостиг. Първи повишението ще усетят производителите на олио. Те се заканиха да вдигнат цената, а това директно ще удари по джоба на потребителя.
Бутилка олио в магазина струва между 1.80 и 2.50 лева. Ала именно според прогнозата на търговците поскъпването на олиото ще се случи още през септември.

Comments

comments