Портрет на обикновения българин

В България обичаме етикетите. Във форумите хейтим другия и величаем историята и националните ценности, обичаме да казваме за всекиго по нещо.

Много ни харесват фразите „да, ама“, „той може и да е…, но…“, „всички са…“.

Обичаме също да казваме „българите сме…“ или „българите не сме…“. Както и да обсъждаме „средностатистическия човек“, който не сме ние.

Медиите говорят за средностатистическото домакинство, средностатистическото семейство, за „обикновения“ човек.

И всичко това е, за да не се слагат хората под общ знаменател, защото средностатистическият българин, подчертаваме дебело, не съм аз – пишещият, нито ти – четящият, а някакъв там трети, средностатистически човек.

За характеристиките на този имагинерен образ, както се досещате, отговаря статистиката, която дава един осреднен образ на човека, живущ на дадена територия, в даден период.

Тъй като нито мен, нито вас са ни питали някога нещо, не се обиждайте – този текст не се отнася за вас, а за средностатистическия българин, който чете предимно вестници, списания и статуси във Facebook.

Осреднен образ на средностатистическия българин

Средностатистическият човек в България може и да не носи костюм, но често носи анцуг – не за да спортува (78% от българите въобще не спортуват).

Той не си мие зъбите редовно (само 33% си купуват четка за зъби), пие много бира (около 80%), пуши цигари (над 50%) и е дебел (40% са с наднормено тегло). Притежава собствено жилище (95%), но не винаги има тоалетна (25%).

Средностатистическият българин се жени все по-рядко (44%), особено ако не живее в София (висока концентрация на браковете според НСИ). За сметка на това прави извънбрачни деца (59.1%).

Средностатистическият българин е беден и нещастен. И не вярва, че това ще се промени (според 62% отиваме към по-лошо), защото колкото и пъти да го питат, толкова пъти това отговаря.

Може да няма пари за четка за зъби, но има за лотариен билет (57 на 100 от българите по данни от 2009, за днес – не е ясно).

Средностатистическият българин е религиозен (над 50% от българите), но пък си пада и суеверен (за съжаление, тук единственото изследване е от преди 11 години, иначе ръсенето на пътищата със захар и пътешествията с икони за здраве щяха да са интересен показател).

Средностатистическият българин не е гостоприемен – дори е сред първите по негативно отношение към чужденците в ЕС. Въпреки че „обикновеният“ човек пътува в чужбина – по работа или туризъм.

Забравете, че четящият човек е красив

Въпреки че българките са в топ 10 на най-красивите жени в света (според субективната класация на MissTravel), то около 50% от хората у нас четат вестници, списания и мейли, книгите са дар за по-образованите, а по-уязвимите – от селата и малките градове, възрастните поколения, с основно или по-ниско образование, ниски доходи, работещи неквалифициран труд, пенсионери, безработни, малцинства, са далеч от изкуството.

Средностатистическият българин не ходи на кино или театър (около 50% по данни за 2013 година не са посещавали подобно събитие за година, въпреки че през 2014 данните са по-позитивни, но не твърде различни).

Средностатистическият българин живее…

Въпреки че София не е България, „обикновеният“ човек живее или в столицата, или в градовете (около 73% от населението според данни на НСИ от края на 2014 г., половината от които живеят в Югозападна и Южна централна България).

Има основно и средно образование (висшистите са едва 30-тина процента), въпреки високия брой на висши учебни заведения и лесното излизане с отличие от системата.

Затова и на средностатистическият българин му е трудно да си намери добре платена работа.

Перспективите пред „обикновения“ човек

Българските работодатели имат проблем със средностатистическия българин, който е убеден, че е подходящ за дадена работа и дипломата му го доказва, но не и знанията и уменията (60 на 100 от работодателите не рискуват с млади кадри, а 50 на 100 не вярват, че те могат да носят отговорност).

Затова и младите масово не правят нищо – 67% дори не „губят“ тоновете си свободно време с четене на книга, камо ли с търсене на работа.

А профилът на средностатистическия българин скоро няма да се промени – защото новата вълна средностатистически българи се движи надолу по показатели спрямо предходната (въпреки че все повече хора четат и ходят на театър, но отново – слаб ръст).

Това е средностатистическият българин според статистиката, която го създава. А той е илюзия – ние сме щастливи и богати, четем книги и си мием зъбите, имаме си жилище и тоалетна. Щом четем точно този текст, значи сме и от онези 56.7%, които имат достъп до световната мрежа.

А иначе „обикновения“ българин – той да му мисли.

Comments

comments