ПОРЕДНИЯТ БИЗНЕС КРАХ В БЛАГОЕВГРАД! Две години и половина след откриването на китайския мол „Азия”, опразват рафовете и го затварят

Две години и половина след откриването китайският мол „Азия” в Благоевград затваря. Огромният магазин, който се намира в промишлената зона, на бул. „Васил Левски” 61 /срещу бившия завод ЗИИУ/, отвори врати през месец август 2020 г. Очакванията бяха търговският център, разположен на близо 100 кв.м и доскоро изобилстващ от разнообразна стока – от домашни потреби, канцеларски, мобилни и автомобилни аксесори до дрехи, обувки… да се превърне в любимо място за пазаруване на благоевградчани и гости на града. Това очевидно не се случи и молът преустановява дейността си.

Репортер на „Струма” стана свидетел как в почти безлюдния магазин опразват рафтовете и прибират стоката в кашони. Започнаха от събирането на чаши, чинии, кинкалерия, като все още не са стигнали до щандовете с гащи, чорапи и задната зала с якета, панталони, блузи, чанти… От многолюдния в началото персонал сега през седмицата „на терен” бяха само двама служители – жена, която опаковаше артикулите, и мъж от китайски произход, отговарящ за касата и таксуващ покупките. Вчера на работа бе само той, а попитан от репортер на „Струма” дали молът затваря, потвърди, като заяви, че не може да коментира въпроси като наема, оборота, нито пък да каже дали Ковидът, инфлацията, кризата… са причините за затварянето.

„Просто затваряме. Това е. Така казаха шефовете. Те знаят защо, аз съм само работник”, заяви единственият служител на магазина, който вчера по обяд похапваше пица на една от опразнените етажерки, а клиентите, само трима, се разхождаха из магазина с все по-оредяваща стока.

Припомняме, че първият китайски мол в Благоевград отвори врати през 2015 г. Той се намира в квартал „Грамада”, на мястото на бившата Мебелна къща, и засега се „задържа над водата”. Благоевградчани обаче коментират, че там също е редуциран персоналът, а очевидно, за да се справят с огромните разходи на фона на намаляващия оборот, собствениците вдигат цените. Проверка на „Струма” показа, че зимно юношеско яке, купено за 55 лв. от магазин в центъра на Благоевград, в китайския мол е с 20 лв. по-скъпо…

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА в.Струма

Comments

comments