Поп и ОбС-съветник се хванаха за гушите в центъра на Дупница

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски хванал резачката и започнал да реже дърветата от главната улица към храма

Георги Пехливански: Попът може човек да убие, ще го съдя, улицата е на общината

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски и общинският съветник Георги Пехливански се вкопчиха в хамалски бой, пише вестник „Вяра“ в днешния си брой. Църковни дървета подпалиха скандала. Страстите погасиха пристигналите на място полицаи. Паликарски е отнесъл удар в гърдите и обидни думи. Дошлите полицаи снели самоличността на присъстващите. Попът се размина с ареста, защото не е нанесъл телесни повреди на Георги Пехливански, а само обидни думи.

Собственици на магазини отказаха да говорят за случилото се, но бяха видимо уплашени. 5-годишната дъщеричка на наемателка на един от магазините заразказва пламенно: Дядо поп би един човек и отсече две дървета. Беше много страшно. И двамата крещяха, дойде и полиция.

Майка й веднага я сгълча и й каза да мълчи. Всички търговци се скриха. Това е обяснимо, защото техен наемодател е самият архиерейски наместник отец Георги Паликарски.

Паликарски грабнал резачка и започнал едно по едно да реже дърветата от главната улица към храма „Св. Георги Победоносец”. Това станало към 11 часа вчера. На мястото се случил Георги Пехливански, който е шеф на бившето АПК, сега „Кооперация Дупница”. Огромната сграда в съседство на храма се управлява от Пехливански.

„Чух резачката и веднага предположих, че това е Пехливански. Разгеле имах работа около зазимяването на сградата. Слизам на улицата и гледам Паликарски да поваля дръвчета, пред очите ми паднаха две. Тръгнах да го спра, а вие го знаете какъв е. Като се разяри, какъвто е грамаден, сграбчи ме и ме бутна, хвана ме за якето, за малко да го съдере. И псува като хамалин: „Аз ще ти е… майката, ще те спукам от бой.” Всичко това стана пред очите на наемателите на магазини по улицата. Успях да го възпрепятствам, но една 20-годишна хубава черница успя да я отсече. Отсече и една череша. Беше нагънал всички дръвчета. Извиках полиция. Попът беше побеснял. Аз се чудя може ли това да е духовно лице – да налита на бой, да псува като хамалин, да реже дървета? Той ли ги е садил? С какво право? Улицата е общинска, а не е собственост на църквата. Изобщо има ли някой в тази община, който да се изправи срещу развилнелия се архиерейски наместник, който само за пари мисли? Сега е решил да разширява паркинга пред храма и твърди, че работниците на строителния предприемач Николай Галчев ще му направят с парите от Европа за централния градски площад паркинг и нов тротоар. Този проект не е за църковния двор, а за централна градска част. От Европа знаят ли как се разхищават парите? Тогава работниците да влязат и да оправят дворовете на хората по централната градска част, ако така се е разбрал с него.

Убеден съм, че отец Паликарски няма право да реже дърветата по улицата. Аз зная, че той отдавна се кани, затова внесох официално писмено питане до кмета – улицата на църквата ли е, или на общината. В отговора на кмета ясно е записано: „Улицата тупик без изход е извън границата на отредения за православен храм урегулиран поземлен имот” Това е, държа го в ръцете си. Не може попът да реже дърветата, трябва да си понесе наказанието. Черницата беше прекрасна, сливата също. Най-голямата изненада дойде, когато пристигнаха полицаите. Настръхналият на бой Паликарски, който искаше да ме смаже на място, като видя униформените, които аз извиках, изведнъж се завтече към мен, прегърна ме, започна да ме целува и да ме гали. Потънах в грамадната му брада. Не знам дали беше мита. Потресох се, не само от брадата, а и от лицемерното му поведение”, заяви в редакцията на вестника общинският съветник с шест мандата зад гърба си Георги Пехливански.

Веднага потърсихме за коментар и архиерейския наместник Паликарски. Ето какво заяви той:

„Ако аз бия Пехливански, той ще е в болница. Не съм го пипал. Само го дръпнах. Ако го бях докопал, щеше наистина да е в болницата. Този човек нормален ли е, голяма грешка направи. Аз се чудя дали не ми налетя под въздействие на алкохола. Аз него не съм го търсил, той ми налетя. Миришеше ми на мастика, да спре мастиката. Всячески се бори с мен. Улицата си е на църквата, имам си нотариален акт и даже му го показах. Не приема. Имам и разрешение от общината от 7 години. Главният архитект ми разреши да отрежа 7 дървета, които са в парцела ми. Трябваше да изрежа всички дървета по улицата, защото имам уверението от общината, че утре работниците на Николай Галчев, които изпълняват проекта по ремонта на центъра, ще оправят и подхода към храма. Утре трябваше да дойдат крановете и да издърпат корените на дърветата. Аз трябваше да ги отрежа, за да направят нови тротоари, за да може подходът към централния храм да бъде европейски. И тъкмо започнахме да режем с един помощник и се появи Пехливански. Човекът реже, а Пехливански налита да му вземе резачката. Аз само го дръпнах и му казах: „Бегай натам, ходи си гледай работата. Аз съм говорил с кмета, с главния архитект Славка Петрова, за да добие дворът на храма завършен вид.” А Пехливански какво прави – може да влезе в апартамента на човек и там да започне да се разпорежда. Пак ви казвам – не съм го пипал”, завърши архиерейският наместник.

Съветникът беше много разстроен, но все пак доволен, че е спасил 5 от седемте дръвчета. Той твърдо е решен да образува дело. Дори успя да снима отец Паликарски с резачката на местопроизшествието.
Автор: в. „Вяра“

Comments

comments