Попова след скандалното изказване на учредителния конгрес на партия ДОСТ: Да браним българските интерси

При всички случаи дипломацията ни не реагира адекватно. Така вицепрезидентът Маргарита Попова отговори на журналистическо питане по повод думите на зам.-председателя на Партията на националистическото движение Семир Ялчън „Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина“, казани на учредителния конгрес на партия ДОСТ.
Попова заяви, че в качеството си на вицепрезидент няма как да прави партийно-политически анализ. „В малко деликатна ситуация съм, защото два са субектите в държавата, които трябваше изпреварващо да имат коментар – Външно министерство и президентската институция. Ще отговоря нестандартно и ще попитам има ли нашата българска дипломация своята стратегическа дълбочина за защита на националния интерес и кога дипломацията ни няма да крета след събитията, кога ще очертаем националния ни интерес“, подчерта вицепрезидентът.
Според Попова е необходимо да пазим днешния си ден спокоен и да бъдем разумни политици. Тя подчерта още, че когато на учредяване на политическа партия има говорене от чужди граждани по тази тема и ако се изпращат двусмислени послания, тогава на битово ниво могат да се получат недоразумения, неразбирателства, от които никой няма нужда.
„Нека да си браним своето, да браним българските граждани, да сме в час с глобалната политика, да не изоставаме, но и да се научим да си браним българския интерес. И аз казвам също, където по света има българи, там е България, там има малък български свят“, допълни още вицепрезидентът Маргарита Попова в Кърджали.
Попова посети ГПЧЕ „Христо Ботев“, където даде начало на Часове по демокрация и право. Инициативата е на Германската фондация за международно правно сътрудничество и е развита на основата на часовете по правознание на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.След срещата с учениците Попова разговаря с областния управител на Кърджали Илия Илиев и кмета Хасан Азис.

Comments

comments