Полша на тръни от похода на руските рокери

Полският премиер Ева Копач определи като провокация плана на руски рокери от клуба „Нощни вълци“, симпатизиращ на руския президент Владимир Путин, да отбележат 70-ата годишнина от победата над нацистите на 9 май с мотопоход от Москва до Берлин, предаде АФП. “
Вълците“ смятат да изминат с мотори 6000 км, прекосявайки Беларус, Полша, Чехия, Словакия и Австрия. Перспективата за техния „мотопробег на победата“ напомня на поляците за съветското господство в страната им след 1945 г., както и за агресивната политика на Москва към съседна Украйна, отбелязва АФП.

Смятам новината за тази поход за провокация, заяви Копач в интервю за полското радио ТОК ФМ. Правителство ще използва законови средства да гарантира сигурността по време на похода им. Ако това ще застраши сигурността ни или причини неудобства на поляците, имаме закони и ще ги използваме, каза премиерът. Крайното решение да се допусне дадено лице на територията на Полша вземат митническите служби, допълни тя.

Членовете на рокерския клуб отричат да имат каквито и да било политически мотиви. Така искаме да почетем паметта на загиналите в борбата срещу фашизма, каза организаторът на проявата хирургът Андрей Бобровски. По пътя си рокерите смятат да посетят нацисткия концлагер „Аушвиц-Биркенау“ в Полша. Говорител на музея „Аушвиц-Биркенау“ потвърди посещението. Група руски рокери запазиха 30 билета и поръчаха екскурзовод за 29 април, уточни той.

Comments

comments