Положиха цветя пред барелефа на Н.Й.Вапцаров в Благоевград по повод 106 години от рождението му

Днес политици, общественици и родолюбци почетоха паметта на поета Никола Вапцаров по повод 106 години от рождението му.
1(3)


От името на община Благоевград цветя положи пред барелефа на Вапцаров секретарят на общината София Янчева.
4(2)
Пред бюст – паметника на поета в Благоевград почит отдаде и директорът на ДТ“Никола Вапцаров“ Петър Кьосев , който рецитира стихoтворението „Химн“, след което Яна Янакиева – експерт в отдел култура към Община Благоевград, припомни на присъстващите важни моменти от живота и творчеството на Вапцаров.
7
Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден под най-високия връх на Пирин в гр. Банско през 1909 година.
Увлечението му по литературата се превръща в желание самият той да твори и в ученическия вестник “Борба” излиза първото му напечатано стихотворение “Към светли идеали“. Никола Вапцаров учи в Морското машинно училище във Варна (1926 –1932), по-късно кръстено на негово име. Морското училище събужда у възторжения поклонник на Пирин планина и друга страст – към морето и машините.
След завършване на училището Вапцаров работи като огняр и по-късно като машинен техник във фабриката в с. Кочериново. Участва в театрална трупа и се бори за интересите на работниците, а след като е уволнен от фабриката се премества със семейството си в София през 1936 година. През 1939 г. Вапцаров подготвя единствената си стихосбирка “Моторни песни”. В нея са побрани едни от най-значимите произведения в българската литература. Вапцаров получава и световно признание – наградата на Световния съвет на мира, поднесена през 1952 г.

Comments

comments