Половин Южна България заплашена от потоп!

Четири диги по реките Тополница и Луда Яна са скъсани. Две от тях са в близост до Пазарджик и село Пищигово. Обявено е частично бедствено положение. Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков определи ситуацията като аварийна. Той бе категоричен, че се прави всичко възможно нищо да не бъде наводнено. В момента се прави авариен ремонт на четирите диги, които са в най-критично състояние. До утре сутринта ще трябва да бъдат възстановени и подсилени с едроломен камък.

В същото време стана ясно, че нивото на река Струма се покачва с всяка минута, възможно е ситуацията да излезе извън контрол. Има опасност от преливане и на река Орановска. Продължаващият и в момента дъжд може да донесе критично пълноводие на двете реки и те да прелеят през нощта извън коритото си.

Управата на Симитли е ангажирала цялата налична техника и хора, за да може да се реагира своевременно и да се предотвратят евентуални последици.

Тенденцията за повишаване на речните нива в страната ще се запази през следващите няколко дни, съобщиха от пресцентъра на министерството от околната среда и водите. Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води.

Comments

comments