Полицията няма да си тръгва от „Орландовци“ поне още няколко дни

Квартал „Орландовци” ще продължи да има полицейско присъствие поне още няколко дни, научи тази сутрин bTV. Жандармерия продължава да пази всички входове към махалата след вчерашните сблъсъци.
Рано сутрин, около 7,30 ч. в махалата влязоха десетки добре оборудвани полицаи. Те задържаха 7-8 души и ги отведоха. В квартала полицейското присъствие обаче остава засилено.
„Сред протестиращите имаме познати лица, които са от криминалния контингент. В „Орландовци” пристигнаха хора от други части на София, които отговарят на профилите на спортни хулигани”, каза главен комисар Христо Терзийски, директорът на ГД „Национална полиция” на извънредна пресконференция.
Терзийски обясни още, че събирането на толкова много хора на едно място предполага напрежение. „Това мероприятие не предполага изявен организатор, с който полицията да може да комуникира и да предотврати насилието”, каза той.
Към 22 часа вчера полицаи и жандармеристи блокираха около 200-250 човека на площада в квартала и не им позволиха да се придвижват.
Повече от час протестиращи се опитваха да пробият полицейската охрана. Някои от тях бяха с маскирани лица.
Стигна се до сблъсъци между протестиращи и роми. Хвърляха се камъни и бутилки по къщите. Очаква се протестите на жителите от квартала да продължат и днес.
След полунощ от МВР оповестиха, че още един участник в инцидента в събота вечерта е установен и задържан в неделя, в рамките на специализираната полицейска операция на територията на квартала.
В хода на предприетите действия по случая са разпознати и редица лица, известни на силите на реда. Съпричастни към конфликта се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали, които ще бъдат предадени незабавно на прокуратурата за привличането им като обвиняеми.

Comments

comments