Полицията в Париж разтури емигрантски лагер – властите се опасяват от разпространението на зарази

Полицията във Франция разтури тази сутрин импровизиран лагер насред Париж, в който живееха от месеци близо 350 мигранти – повечето от Судан, но също и хора от Еритрея, Сомалия и Египет, предаде Франс прес.
Настанили се след хаотични лутания под естакада на въздушното метро в северен квартал на Париж, тези мигранти – главно самотни мъже, но и семейства с деца, живееха в твърде нехигиенични условия, отбелязва агенцията.
Именно сутринта те стояха спокойно в отцепена зона, очаквайки да бъдат качени в десетина автобуса и откарани в центрове за настаняване около Париж, видя журналистка от АФП.
От проведени разговри с чужденците, се научи че около 160 души може да подадат молби за убежище, а 200 са „транзитни пътници“ и се насочват към други страни, основно Великобритания и северните държави.
Появил се миналото лято, през април т. г. лагерът стремително се разрасна – според неправителствени сдружения, благодарение на мигрантската вълна по италианското крайбрежие тази пролет.
Условията в него ставаха все по-лоши и положението от един момент нататък се превърна в нетърпимо поради липсата на санитарни удобства и недостига на място, съчетани с притока на нови изгнаници. Санитарната администрация сигнализира през миналия месец за опасност от дизентерия и случаи на краста.
В сряда полицейските власти съобщиха за риск от епидемия, налагащ бърза евакуация, посочва още Франс прес.

Comments

comments