Полицейските синдикати поискаха спешна среща с Кирил Петков

Синдикалната федерация на служителите в МВР настоя за спешна среща с премиера Кирил Петков и се обяви срещу плановете за поредна реформа на „парче“ във вътрешното ведомство. Изразяват се и притесненията, че се пристъпва към преструктуриране на МВР без обсъждане със синдикатите. Това става ясно от позиция на СФСМВР, публикувана на страницата й във Фейсбук.

„През последните седмици СФСМВР внимателно следи известни действия в МВР, насочени към планиране на изваждането на определени структури от състава на Министерството. Някои очевидни факти будят определено безпокойство“, посочват от полицейския синдикат.

Планирането – а в отделен случай и реализацията – на такова преструктуриране удивително напомнят опитите за реформиране на Министерството „на парче“, на чийто очевиден провал бяхме свидетели през последните години, а срещу подобен подход СФСМВР винаги остро се е противопоставяла, се добавя в позицията. От нея става ясно, че синдикатите не само не участват, но дори не са уведомени за това планиране.

„Тези действия по никакъв начин не кореспондират с договореното в Коалиционното споразумение за управление на страната. Очевидно е противоречието както с набелязаните в Приложение № 10 (Вътрешна сигурност) мерки, така и с договорения механизъм за тяхното прилагане, а и с основополагащия принцип на прозрачност в управлението“, посочват от СФСМВР.

Според синдиката, в момента се генерира несигурност, напрежение и демотивация най-малко сред служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Дирекция „Миграция“, Дирекция „Национална система 112“ и други. Именно те се посочваха на няколко пъти като структури, които може да бъдат извадени от системата на МВР. Според синдикалната федерация, има и пораждане на съмнения относно приложимостта на Коалиционното споразумение.

„От това не печели нито Министерството, нито служителите в него, а още по-малко – гражданите на България. Настояваме за спешна среща с министър-председателя, на която да обсъдим ситуацията в МВР. Ако такава не се състои, ще считаме поетите от Федерацията ангажименти за недействителни“, посочват от синдиката.

УС на СФСМВР очаква, че управляващата коалиция ще вземе бързи и адекватни мерки за решаване на възникналите проблеми, без да се налагат други действия от страна на Федерацията.

„Извеждането на структури като Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Национална система тел. 112“  – през тия дълги години ние неколкократно се сблъсквахме и бяхме потърпевши от опити за реформиране на министерството на парче без съответния анализ, без съответния диалог“, заява Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите във вътрешното министерство, цитиран от БНР.

„Нещата се развиват на тъмно. Ние не сме информирани по никакъв начин. Не просто не участваме, ние нямаме официална информация за това какво и защо се случва. И в „Миграция“, и в някои други структури на МВР, разбира се, че има напрежение и няма как да го няма“, добавя той.

Comments

comments