Полицай за шофьор с телефон в ръце: Може да се чеше с него

Полицай от Пловдив написа в акт на шофьор, спипан с телефон в ръце зад волана без хендсфри, но без да води разговор, че „може да се чеше с него или да си го подхвърля“.

Формулировката излиза наяве от дело по жалба на водача срещу наложената му глоба от 50 лв., в която изтъква, че не е говорил по телефона, следователно не е шофирал опасно.

Около 14 часа на 4 февруари м. г. на ул. „Димитър Талев“ в Пловдив било спряно БМВ за проверка, защото полицаите забелязали, че мъжът зад волана държи мобилен телефон. Бил му съставен акт, който подписал с уточнението, че има възражения.

В хода на делото пред Пловдивския районен съд съставът изтъква, че забраната в Закона за движение по пътищата е за използването на мобилен телефон по време на управление, без да се сочи, че това е „ограничено само до функцията по телефония или други подобни“.

Така санкцията е потвърдена, но в съдебното решение се чете и изречението: „Съвсем отделен е въпросът за уместността на използвания от актосъставителя израз, че водачът „може да се чеше с него или да си го подхвърля“.

Съдебният акт подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.

Comments

comments