Полицаите: Бате Бойко, вземи си министърката!

С Валентин Попов, президент на синдикалната федерация на МВР, разговаря Анна Заркова, вестник „Труд“
– Шест дни вече протестират полицаите, а за пръв път вчера депутати се отбиха в палатките им пред Народното събрание. Те бяха от опозицията обаче. Изглежда, г-н Попов, че тактиката на управляващите е да не ви обръщат внимание?
– И ние имаме такова усещане. Ако до края да седмицата не получим обаждане от някой, категорично ще се почувстваме в изолация.
– Кой „някой“ чакате? Министър-председателя?
– Изпратихме в парламента законопроект за Кодекса за социално осигуряване в частта, засягаща сектор “Сигурност”. Имаме сериозни възражения срещу някои параметри на пенсионната реформа, залегнали в проекта „Калфин“. Готови сме да изложим аргументите си пред парламентарните комисии, да участваме в консултации с парламентарните групи. С министър Бъчварова вече разговаряхме и резултатът беше, че се появи лозунгът „Като няма разбиране,има протестиране.“ После тя замина за Брюксел. Вярно, че има заместници, но те са в телевизора. Вие в „Труд“ съвсем вярно написахте:„Телевизията е начело на МВР“. Нашето искане за оставката на Бъчварова е в сила. Така че и на премиера разчитаме, доколкото му казваме: Бате Бойко, вземи си я!

– И какво като му казвате? Той не дава вид, че чува, а вие вдигате палатките на 24 юни.
– Тогава изтича разрешителното, което имаме от общината, но протестът може и да свърши по-рано, и да продължи.

– Протестирайте си, не пречите, каза главният секретар на МВР, нали не нарушавате обществения ред.
– Като познаваме главния секретар не виждаме лош знак в неговото изказване. Не ни звучи пренебрежително към нас, а неутрално.

– Какво ново научихте за вашето ръководство, откакто протестирате? Това ли, че зам. министърът ви Филип Гунев знае май повече за Южен Лондон, където бил живял известно време, отколкото за МВР?
– Това си го знаехме и преди. Не знаехме, че министърът има съветник на име Биков, докато не цъфна на телевизора. Колегите погледнаха в мрежата коя е тая странна фигура и що да видят? Изказване на същия този Биков от 2013 г., че ще положи всички усилия Борисов да не идва никога повече на власт. Две години по-късно той съветва дясната му ръка. Това ми напомня една македонска приказка: „Како ке ми платиш, таков ке се стора.“ Напомня ми и Яне Янев, който окачи билбордове„Ще уволня Бойко“ из цялата страна, а пък му е съветник сега. Ние и на Бойко Борисов разчитаме относително. В първия му мандат имахме една-единствена среща с него, а след това 70 писма с молба за разговор по важни теми му писахме и накрая спряхме, писна ни.

Comments

comments