Политическата върхушка, която понесе на „гребена“ си ромите и ги превърна в това, срещу което днес протестират в Гърмен

Повече от 25 години всички демократични правителства не успяха да се преборят с ромската бедност, неграмотност и престъпност.Циганската общност в България излезе извън контрол. Заради безотговорното поведение на правителствата по времето на прехода от кални квартали, бъкащи от въшки, плъхове и болести, ромските гета се превърнаха в заплаха за националната сигурност на страната. Постепенно провъзгласилите се за цигански царе и барони през годините местни дерибеи излязоха извън контрола на властта. От политически марионетки се превърнаха в главатари на армия от опасни и свирепи войници, които живеят по законите на Мешерето. Тарторите на циганските гета пък постепенно овладяха престъпния свят у нас и натрупаха милиарди от проституция, джебчийство и наркотрафик.
Със спечелените несметни богатства успяха с времето да се отделят от политическите си опекуни. Освен че с парите си успяха да купят почти целия цигански контингент у нас, успешно направиха от него своя собствена войска от мургави рецидивисти, които са лесно манипулируеми заради беднотията, в която живеят, и липсата на каквито и да са ценности и образование. Първосигналните силоваци не се спират пред нищо и са готови да скочат на бунт срещу всички останалите етноси, стига само някой да им подаде знак. Десетките хиляди оскотели и озверели цигани са едно от най-ценните оръжия в ръцете на богатите им събратя. Лидерите на силоваците вече все по-често и открито говорят за етническа война, която ще обхване цялата страна.
През последните години политическата върхушка, без да се осъзнае, също се превърна в удобен слуга на мургавите милионери, вкарвайки ги в парламента и оставяйки ги да тормозят безнаказано всички етноси. В замяна на комфорта те на свой ред осигуряваха на повечето партии гласове за изборните им кампании. Любопитен факт е, че дори и малко на брой в политическия живот на страната, ромите почти винаги са замесени в схеми за източване на пари.
В политиката циганите са стока с двойно предназначение. Можеш да спечелиш избори с това, че ги обичаш. Но също толкова успешно можеш да се представиш на избори и с това, че ги мразиш. Каквото и да е чувството, то се чува надалеч, защото циганите не могат да се качат на влак, без да крещят, камо ли ако тръгнеш да им изриваш с багер къщите. Такива децибели, каквито се носят от гетата , не сме чували по телевизора от участието на човека-глас в Евровизия.
Самият казус с разрушаването на незаконните цигански къщи е толкова сложен, че всеки има поне по две мнения за него. Ето част от най-често срещаните мнения. Законът трябва да се прилага за всеки. И къде ще отидат сега тези хора с по няколко деца? Ако аз си построя къщичка в парка, след петнайсет години ли ще ми я съборят или веднага? Ама тези хора са имали адресна регистрация, издавани са им лични карти на тези адреси, как става това? Браво на кмета, най-после някой да сложи ред! Те са си плащали тока, значи са имали и партиди, значи не са чак толкова незаконни.
Ей така на парче, напосоки, с мощно засилване и бързо угасване се правим, че искаме да решим един от най-сложно заплетените проблеми. И зад всяка поредна несполука неизменно стои някакво старание за политическо послание. Какво ли е то в Гърмен?
Но това не е толкова важно, както обикновено е у нас, най-важното е, че идват избори. А те , ромите са избиратели, на които не веднъж са крепяли много от политическите партии.Някой да има някакъв аргумент против законосъобразността? Да, има: законосъобразността е съмнителна, когато се прилага по целесъобразност.

Comments

comments