Политиката в България е театър, в който 240 играят и накрая става каквото каже ДПС

Реформаторският блок клекна и отстъпи от двете си най-важни искания, съдебната „реформа“ ще е на ДПС. Сегашният проект ще бъде изтеглен и утре ще бъде внесен нов, с любезната подкрепа на ДПС.
Премиерът Бойко Борисов отчете това като голям успех и обяви след председателски съвет в парламента, че е постигнато съгласие за съдебната реформа. Той благодари на всички партии, защото всяка една от тях е направила компромис. „Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен, това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата“, заяви Борисов.
„Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията“, заяви от своя страна, съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Кънев поясни, че в новия проект ще са включени трите точки на съгласие – разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. От думите на реформатора стана ясно, че в новия проект няма да е записано отпадане на тайния вот и намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет, което беше едно от основните искания на Блока. По думите на лидера на ДСБ ще бъде отправено питане до Конституционния съд по въпроса за правомощията на колегиите на ВСС и за съотношението на членовете им. Той уточни, че внесеният вече проект от Министерския съвет за промени в основния закон ще бъде оттеглен. По думите му се очаква новият проект да събере 180 гласа. „Снощи разговарях с президента, премиера и вицепремиера Румяна Бъчварова, но нито един от тях нямаше надежда, че можем да стигнем толкова далче в преговорите“, обясни Кънев.
Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви от своя страна, че партиите в 43-ото Народно събрание са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его.
Социалните медии не останаха безразлични, което роди ново име на всеобщата коалиция: „РЕФОРМИРАН БОСТАН“.

Comments

comments