Полето чества храмов празник с литургия и курбан

Черквата в кв. „Нивото” в симитлийското село Полето отбелязва днес храмов празник, по църковния календар- Покров Богородичен.

От 12.00 часа е тържествената света литургия в храма, когато свещеници ще благословят и курбана, от който ще хапнат местните жители и техни гости. Тази година курбанът ще бъде постен, според църковните канони.

Църквата „Покров Богородичен” е една от най-новите в симитлийска община. Градена е преди десетина години с дарения от жителите в кв. „Нивото” и изселници от Полето, както и с помощта на община Симитли. От 2004-та година насам, на 1-ви октомври, денят в който православната църква отбелязва празника Покров Богородичен, край храма се събират стотици миряни, информира simitli.info. Храмовият празник в кв. „Нивото” се е наложил и като земляческа среща. На първи октомври, местните в „Нивото” посрещат свои роднини, приятели. И сядат на общата трапеза на поляните край храма. За тази година кметът Иван Манчев е осигурил и жива музика.

Храмовият празник винаги се отбелязва точно на датата по църковния календар, по заръка на покойния дядо Натанаил, Неврокопски митрополит, казва кметът на село Полето Иван Манчев.

Comments

comments