Показаха видеоконтрола при броенето на гласовете за изборите

 

Демонстрация на системата за видеозаснемане и видеоизлъчване, която ще се ползва на вота през април, се състоя в Министерството на електронното управление (МЕУ).
Техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането, включително необходимия за дейността софтуер и хардуер, е възложено на „Информационно обслужване“ АД.

На демонстрацията изпълнителният директор на „Информационно обсужване“ АД показа демоверсия на платформата, на която ще има видеоизлъчване в реално време и където ще бъдат качени записите от него.

Записите ще бъдат качени в платфотрмата след пристигането им в ЦИК и свалянето им от техническите устройства. След приключване на стрийма, записът няма автоматично да се качва на платформата за видеоизлъчване и видеонаблюдение, обясни Ивайло Филипов.

Сайтът е със свободен достъп, като официалният портал е в процес на донастройка, посочи Филипов. Той показа портала –  с изобразена карта на страната, разделена по РИК. Ще има търсачка за всеки един от СИК – по номер и по адрес, каза още Филипов.

Попитан в колко секции няма да има покритие и възможност за излъчване в реално време, Ивайло Филипов обясни, че по оценка на мобилните оператори са между 1000 и 2000 секции. По думите му се водят преговори с мобилните оператори за разполагането на мобилни станции, за да се намали броят на секциите без покритие.

Ивайло Филипов направи и демонстрация на видеозаснемането и видеоизлъчването, което ще се осъществи при преброяването на бюлетините за гласуване в СИК в страната.
Първо устройството се вади от кутията и се поставя на стойката, предвидена за това – хоризонтално. Позицията на стойката се регулира, отбеляза Филипов.

Устройството се стартира и се изчаква стартирането на системата, като това отнема около минута. Излъчването на живо и записът започват автоматично, след сканирането на необходимият QR код, обясни Филипов.

След преброяване на бюлетините се прекратява с бутона „Стоп“, добави той. Кутията с устройството се предават в РИК, каза още той.

Филипов обясни и за пликовете с инструкции, които се предават в СИК. Син е за събота и зелен – за неделя. В събота е предвидено тестване на системата, при което отново ще се сканира кодът, като тестът е около 10 секунди, посочи Филипов.

Той отбеляза още, че в плика, на който е изписано „за неделя“, има отново инструкции и на него, в долния десен ъгъл, се намира необходимият QR код, който трябва да се сканира от устройството, за да стартира процесът по видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време.

Филипов обясни още, че заснемането има и звук, като на устройството има индикатор за звук, също така за батерия, и възможност да се пусне светкавица, ако е затъмнено помещението.

Министърът на електронното управление Георги Тодоров посочи, че общо устройствата в страната, с които ще се осъществява видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време, са 12 130, с резервите. 

Източник:NOVA

Comments

comments