Поздравление от водача на листата на Движение 21в Благоевград-адв.Албина Анева по повод Деня на независимостта на България – 22 септември

Уважаеми съграждани,

На 22 септември през 1908 г., при изключително тържествена обстановка в историческата Иван-Асенова църква “Св. Четиридесет мъченици” и на престолния Царевец, е обявена независимостта на България с Прокламацията за българската независимост, един естествен успешен завършек на продължителен период на български борби за независимост, за самостоятелно държавно съществуване.

Европа е принудена да признае пълноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави.

Това е един акт на достойнство на всички българи и на тогавашните държавни ръководители на страната ни. Това историческо събитие има изключително важно значение за нашето икономическо и социално развитие. С един замах бяха отхвърлени всички ограничения по Берлинския диктат.

В ден като днешния трябва да си дадем сметка, че българската кауза е успявала тогава, когато политиците са действали като истински национални лидери и когато са загърбвали своите дребни партийни сметки, своите лични или групови пристрастия; че нашата национална идея е успявала тогава, когато сме намирали сили и воля да поставим българския въпрос на европейската дипломатическа маса категорично и обосновано, отстоявайки националния интерес.

В ден като днешния не ни остава нищо друго, освен да повторим казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: да живее свободна и независима България!

Честит празник, скъпи съграждани!

Comments

comments