Пожар горя в района на природен парк „Рилски манастир“

Пожар се разгори в района на природен парк „Рилски манастир”, съобщи за „Фокус” директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. „Сигналът за пожара е подаден късно снощи. Тази сутрин рано е създадена организация. Колегите са на терен от 08.00 часа”, допълни инж. Дамянов и съобщи, че по инфорамция от 10.00 часа пожарът е обхванал около 50 дка треви и храсти. По думите му на място има 20 души, а до 13.00 часа ще се качат още 40 души. „Няма автомобилен път, затова придвижването до мястото на пожар става пеша за около 2 часа”, обясни Дамянов.
Направена е организация от ГД ПБЗН – на обяд ще дойде хеликоптер с цел локализиране и окончателно потушаване на пожара. Причината е, че температурите са високи, а мястото трудно достъпно.
“Хвърляме всички сили и средства , за да можем в рамките на днешния ден да приключат действията”, съобщи още инж. Дамянов. „От 8-9 горски стопанства качваме хората, колегите от природния парк също са на разположение. Гасенето става с ръчни средства – лопати, мотики”, допълни той. Инж. Дамянов заяви категорично, че няма опасност за населението, тъй като огънят е високо в планината.
Към момента не може да се даде информация за причините за пожара, но инж. Дамянов смята, че става дума за човешко действие или небрежност.

Comments

comments