Подозрение: Стотици бензиностанции не са проверявани умишлено от ДАМТН

Един куп бензиностанции не са присъствали в регистрите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Това призна шефът на ДАМТН Стефан Цанков.

Общо 549 бензиностанции са „изчезнали” от надзора на ДАМТН, каза Цанков. Той заяви, че става въпрос главно за „ведомствени бензиностанции” – такива, които продават на по-ниски цени. Там има случаи, в които проверката показва, че това, което се продава, изобщо не е дизел, заяви Цанков. На въпрос дали вътрешен човек е „трил” имена на бензиностанции, Цанков отвърна, че тепърва ще се уточнява това.

При проверките на ДАМТН са намерени и незаконни резервоари за горива – истински депа, разказа още Цанков. Той заяви, че тежки случаи на измам с горива няма сред големите търговски вериги. Отклонения има, но не са големи и значими, посочи председателят на ДАМТН пред Нова телевизия. Той каза, че големите проверки са почнали заради твърде многото сигнали от обикновени граждани, които е получавал. Иначе проверките досега показвали проблеми с от 5 до 8% от обектите има проблеми – в рамките на средноевропейските стойности.

Многократно сме казвали, че дизел, чиято цена е 10% по-ниска от обикновената, рискуват автомобилите си, посочиха експерти. Може да се подават сигнали на сайта на ДАМТН, но е хубаво да се пазят касови бележки, ако може – да има снимки на колонките, от които е зареждано и след това е имало проблем с конкретна кола.

Стефан Цанков беше попитан и дали има някакво развитие по отношение на заплахи, отправяни към него заради работата му. С тях се е заела прокуратурата, каза председателят на ДАМТН и посочи, че няма проблеми.

Comments

comments