Плесен унищожава стенописи в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград, нужни са спешни мерки

Ценни стенописи могат да бъдат унищожени от плесен в катедралния храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Църквата, която миналата година отбеляза своята 170-годишнина, има голяма и спешна нужда от реставрация, алармира архитект Коста Сандев, който е член на УС на Българския национален комитет на Международния съвет на паметниците на културата и забележителните места /ИКОМОС/.
Той е на каза, че най-пострадала от плесента е южната стена на църковната сграда, където стенописите почти напълно са унищожени и на места от боята е останал само прах. Ако не се вземат мерки, стенописите ще бъдат безвъзвратно загубени за идните поколения, защото влагата се разраства с неочаквано бързи темпове.
Храмът “Въведение Богородично” е в списъка на националните паметници на културата. Преди дни църковното настоятелство е изпратило писмо до Комисията по вероизповеданията с настояване да се заделят средства за ремонт на сградата, пише „Стандарт“. Архитект Сандев допълни, че спешно трябва да дойдат специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство. Те е нужно да направят оглед, за да установят причината за разпространението на плесента. След това ще вземат решение как да спасят стенописите.

Comments

comments