Плевнелиев призова Гърция да си върне дълговете и да престане да дава лош пример

България настоява нейната съседка Гърция да изпълни своите задължения за плащанията и да подобри бюджетните си показатели, пише германският вестник FAZ.
„Важно е страната да започне да икономисва и най-накрая да започне обещаните реформи“, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за изданието.
„Който получава заеми, ще трябва също така да ги връща“, призовава държавният глава. „В противен случай Атина дава опустошителен пример за частните домакинства, фирмите, но и за другите правителства: че човек може да харчи пари безотговорно, без да се налага да отговаря за това“.
За разлика от президента на Германия Йоахим Гаук – Плевнелиев не показва разбиране, че Гърция има право на репарации за претърпяна по време на Втората световна война несправедливост.
„Ние вярваме, че този подход не е правилен, темата отдавна е уредена“, казва Плевнелиев пред FAZ. Той също така предупреждава, че Европа обръща прекалено малко внимание на Балканите и оставя региона да бъде завладян от руското влияние.
По думите на държавния глава има риск политиката на Москва да се наложи над волята на хората в Югоизточна Европа и да предизвика „нова нестабилност“. За да направи региона по-малко зависим от руските доставки на суровини, ЕС трябва да създаде местен енергиен пазар на Балканите, предложи Плевнелиев. „Газът не трябва да бъде оръжие, а само стока“.

Comments

comments