Плевнелиев има пълно право да предложи референдум, коментираха от Президенството

Внесеното в Народното събрание предложение на президента Росен Плевнелиев за произвеждане на национален референдум е в абсолютно съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Toва съобщават от прессекретариата на президентството във връзка с обвинения относно законосъобразността на предложения от Плевнелиев национален референдум по въпроси на изборните права на гражданите.
„В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение. Текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси. Разширителното и неточно тълкуване на закона показва единствено нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси“, категорични са от президентството.
Българският народ очаква дебати по същество, а не опити чрез юридически неиздържани аргументи да бъде игнорирано многократно заявеното желание на българските граждани да се произнесат по въпроси на избирателните им права.

Comments

comments