ПКК заплаши Турция: Скоро започва „Кюрдската пролет”

Един от ръководителите на Кюрдската работническа партия (ПКК) Дуран Калкан направи изявление, в което каза, че още през март в Турция ще започне „кюрдската пролет”, ако режимът на Ердоган не престане да обстрелва позициите на Отрядите на народната отбрана и кюрдските анклави в Сирия. Това съобщават местни медии. „Март ще стане месецът на съпротивата. Тази пролет ще стане „кюрдската пролет”. По друг начин няма да можем да удържим агресията на Анкара. Кюрдската младеж създава нови движения, които ще станат достатъчно радикални”, заяви високопоставеният член на ПКК.

Калкан добави, че кюрдите възнамеряват да пренесат бойните действия в градските райони на югоизточните области на Турция. В подкрепа на съпартиеца се изказа и депутатът от прокюрдската Демократическа партия на народите Хишяр Озсой. Той потвърди, че „всички се подготвят за тази пролет”.

Заради наказателната операция, която режимът на Ердоган наскоро започна в Диарбекир, разположен в източната част на Турция и смятащ се за столицата на турския Кюрдистан, мнозина мирни жители бяха принудени да напуснат региона. Силоваците са убили и ранили голям брой местни жители.

Comments

comments