Пикът на грипната епидемия ще е в края на януари и февруари

В края на януари и първата седмица на февруари се очаква пикът на грипната епидемия в България. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на последните две, тъй като мерките за ковид покриваха всички останали респираторни заболявания. И между самите вируси конкуренцията е жестока, но този период свърши. Сега очакваме завръщането на грипа“, обясни той. По думите му се очаква грипната епидемия да е нормална. „Имаше някои податки, че може би ще е малко по-интензивна епидемията, основно от Южното полукълбо – Австралия и Нова Зеландия. От САЩ съобщават за малко по-рано начало на грипната епидемия в Северна Америка, но за момента не виждам нещо по-драматично, нещо различно или по-тежко протичане. Вероятно ще бъде една нормална епидемия“, обясни той.

По думите му у нас се появиха вече първите грипни изолации, но през други години е имало повече случаи. Сега не са толкова интензивни. „Като всички вируси грипът се разпространява много лесно. Очаква се ускоряване на процеса“, посочи той и допълни, че и сега може да се имунизираме срещу грип.

„Очакванията ни към коронавируса засега поне се оправдават. Излязоха 4-5 нови щама на варианта Омикрон и всичките вървят по посочения път – предават се много лесно, но не предизвикват тежко протичане на заболяването и висока смъртност. Всъщност започва да прилича на нормалните респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима“, обясни Кунчев.

Comments

comments