Пет празнуващи села в Симитлишко за Илинден

На големия празник Илинден жители, гости и приятели на Симитли се събират, за да отбележат подобаващо християнския ден. На 18 юли (събота) по традиция миряни ще почетат празника на Св. Пророк Илия край оброчището в село Ракитна. Белег на оброчището е дъб на възраст повече от 500 години. Под дебелата му сянка през 2003-та година местните съградили параклис с пари от дарения. До ден днешен мястото остава много посещавано и уважавано от всички почитащи Св.Илия.
По същото време и село Градево, събира всички свои гости и приятели на празник на селото. На обяд на 18 юли (събота) ще бъде отслужена празнична литургия за здраве. Вечерта за доброто настроение на празнуващите ще се погрижи оркестър „Щуро маке”. На 19 юли (неделя) още три села в общината ще почетат Св. Пророк Илия.
В Горна Железница празникът ще се проведе в неделя. В навечерието на Илинден и край село Брестово, в подножието на скалния масив Коматиница, ще се съберат на обща трапеза и ще почетат светеца с курбан за здраве.
Община Симитли и кметството на село Брестово осигуряват транспорт от пазара на град Симитли, който ще тръгне в 9:00 часа и ще се движи по маршрут Симитли – Черниче – Крупник – Полена – Сушица – Брестово за всички желаещи да се включат в празник.
Курбан за здраве ще бъде раздаден и при параклиса “Св. пророк Илия” в село Брежани.

Comments

comments