Пет любопитни факта за Ирландия в деня на Свети Патрик

Днес е денят на свети Патрик – светецът, превърнал се в символ на Ирландия, ирландците и всичко ирландско по света. Всяка година на 17 март потомците на изселниците от мъгливия остров организират грандиозни празненства в чест на своя патрон, изпълнени с песни, танци, леприкони и, разбира се, много бира.

Св. Патрик е роден в края на 4-и век в Британия, тогава все още римска провинция. Известно е, че е бил дете от богато римско-британско семейство. Като малък е бил отвлечен от дома си и продаден като роб в Ирландия, но според легендата Бог се явява в съня му и му показва пътя към избавлението. Впоследствие, вече като епископ, Св. Патрик се връща в Ирландия, където задачата му е да покръсти местното езическо население. Той използва трилистна детелина, за да онагледи Светата троица. Именно детелината впоследствие се превръща в един от символите на Ирландия.

Празникът е известен и почитан по цял свят, а в последните години празнуващите са не само ирландци – към тях се присъединяват хора от всякакъв произход и религия, а честванията стават все по-масови и комерсиални. Днес световната интернет търсачка Гугъл дори посвети специален дудъл на Свети Патрик. В България празникът също ще бъде отбелязан с редица събития. В чест на Св. Патрик тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в зелено.

По случай празника британският вестник Гардиън публикува няколко любопитни факта за Ирландия и ирландците.

Името Патрик вече не е толкова популярно

През годините Патрик е най-масовото име в Ирландия, но днес това е променено. През 2014 г. само 358 новородени са кръстени на светеца, т.е. само едно на 97 новородени момчета. За сравнение името Патрик е давано на всяко десето новородено през 1911 г., а през 1964 г. – на всяко 15-о.

Повече хора носят фамилията Мърфи в САЩ, отколкото в Ирландия

В реч пред Европейската комисия миналата година, президентът на ЕС Жан-Клод Юнкер каза, че в САЩ има повече хора, носещи ирландската фамилия Мърфи, отколкото в самата Ирландия, което е статистически вярно. Преброяване на населението на САЩ през 2000 г. показва, че около 300 хил. души там носят фамилията Мърфи. За сравнение около 55 хиляди души носят същата фамилия в Ирландия, по данни за най-популярните имена във Великобритания, публикувани в „Обзървър“ през 2007 г.

Повече хора знаят ирландски днес, отколкото преди век, но малцина го говорят всекидневно

Въпреки че съществува ирландски език, който е с келтски произход, използваният масово език в Ирландия е английският. Все пак държавата полага усилия да се върне към корените си, като възроди старата реч. През 1911 г. едва 17.6% са заявили, че говорят ирландски. За сравнение през 2011 г. те са 40.6 на сто, което говори, че политиките в тази насока са били успешни.

Ситуацията обаче не е толкова проста. От 1.77 млн. души над 3-годишна възраст, умеещи да говорят ирландски, едва 77 185 правят това всекидневно.

Ирландия е страната с най-много емигранти на глава от населението

Масовата емиграция на ирландци в чужбина, основно във Великобритания и САЩ, не е характерна само за миналото. Днес страната е на първо място по процент хора, родени в нея, но живеещи някъде другаде – един на всеки шест души, роден в островната страна живее в чужбина.

Ирландската диаспора е около 70 млн. души, като в САЩ 44 млн. души са декларирали, че са от ирландски произход. Това е в пъти повече от населението на островната страна – 4.6 млн. души.

Ирландия не е единствената страна, където денят е официален празник

Отчитайки броя на ирландските имигранти по целия свят, не е изненадващо, че празникът се чества в различни страни. Паради се организират в 30 държави, а денят се отбелязва под една или друга форма в много други.

Но 17 март е официален празник не само в Ирландия. На карибския остров Монтсерат, чието население е малко над 5 000 души, се организира грандиозен фестивал в чест на Деня на Св. Патрик, който продължава цяла седмица.

Comments

comments