Петър Славов: Искаме контрол върху прокуратурата

Очаква се да има нещо повече по отношение на прокуратурата – повече отчетност, повече яснота за това, което правят. В момента това не го виждаме в предложенията, които са направени. Промените са внесени от екип експерти под ръководството на правосъдния министър, твърди депутатът от РБ Петър Славов.
– Г-н Славов, каква е позицията на Реформаторския блок за предложенията за промени в конституцията?
– Още не сме уточнили позицията си на парламентарна група, но мога да кажа позицията като отделно мнение на повечето колеги. Очаква се да има нещо повече по отношение на прокуратурата – повече отчетност, повече яснота за това, което правят. В момента това не го виждаме в предложенията, които са направени. В останалата част го възприемаме като цяло, но със забележките за прокуратурата, които включват и забележките от обеществото, и от отделни организации. Затова смятаме, че трябва да бъдат въведени механизми за засилена отчетност на тяхната дейност.

– А как гледате на разделението на ВСС?
– Това го възприемаме по начина, по който е предложено.

– Знаете ли кой е правил тези предложения?
– Не, не мога да кажа. Доколкото имам информация това е експертен екип под ръководството на министъра на правосъдието.

– А защо се бърза толкова много?
– Това не зная. Но трябва да се направи, защото това са належащи промени. Освен това за промени в конституцията трябва време. И ако не се задействат нещата, най-вероятно няма да стане нищо до края на тази сесия и ще остане за на есен. А е добре да се опитаме да направим нещо още през тази сесия.

Comments

comments