Петков от Рим: Папата благослови работата ни и каза, че пътят е правилен

„Папа Франциск каза няколко неща, когато се срещнахме. Първото беше, че корупцията е болест и че вярва, че младите политици са единственият начин тя да се изтръгне. Той ми каза „Тя е навсякъде. Знам, че е и във вашата страна. Поздравявам правителството Ви, че основната му цел е изтръгването й“. Той благослови работата ни и каза, че пътят е правилен”. Това каза след срещата си с папа Франциск премиерът на България Кирил Петков.

Главата на Римокатолическата църква е отправил още няколко препоръки към министър-председателя.

„В момента имаме безпрецедентна световна криза. Папата ми каза, че е много важно да се срещаме с хората, да им обясним, че правим всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството.  Друго, което ясно ме посъветва, бе че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражеските сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно“, поясни той.

Премиерът заяви, че би се радвал, ако Румен Радев наистина свика КСНС.

„Минаха 6 месеца от последното такова събиране. Много неща се случиха. Имаше разговори предложения, световни лидери, които показаха свой подход за решение на темата. Няма по-добър формат от това да седнем на една маса, да обобщим какво се е случило и какви стъпки да направим заедно за в бъдеще. Ако не сме в една лодка, разединението ще ни направи по-слаби”, обясни Петков.

Петков поясни, че двамата с папата не са обсъждали темата за даване на зелена светлина за преговорите със Северна Македония за членство в ЕС.

„Много е важно да имаме общ подход по темата със Северна Македония. Имаме голям консенсус и с част от опозиционните партии. Имаме ясни червени линии – като темата за корупцията“, коментира още премиерът.

Петков коментира и въпроса с доставките на газ.

„Не сме спрели диалога с „Газпром”, спряхме да се съгласяваме с едностранни промени“, уточни премиерът.

Comments

comments