Петкова: Цената на тока зависи изцяло от КЕВР

Трябва да е ясно, че цената на тока зависи изцяло от КЕВР. Комисията е независима и обективна. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след проведена среща с представители на парламентарните групи в НС.
По думите й няма никакво основание за притеснение по отношение на решението на комисията.
„Със Закона за енергетиката ние бяхме тези, които искахме да се обособи ясно КЕВР, да се отдели от изпълнителната власт, за да се разсеят всякакви съмнения по отношение на вмешателство. Към настоящия момент, съгласно закона няма изобщо такава възможност. Не може да има вмешателство от страна на когото и да било в решенията на комисията“, поясни министъра.
Петкова посочи, че това, което правителството би могло да направи и прави е да определя политиките в сектор „Енергетика“, като извършва и необходимите реформи.
„Тези проблеми са тежки и са натрупвани с години. Действията трябва да бъдат много бързи. Предприехме много бързи такива с промените в Закона за енергетиката. Предоговорихме условията с двете американски централи, но за да влезе намалението в сила, трябва да бъдат платени старите задължения на НЕК към двете американски централи“, каза още Петкова.

Comments

comments