Петима са в неизвестност след експлозия в обект за химикали в германския град Леверкузен

 

Петима души са в неизвестност, а няколко са ранени след днешната експлозия  в промишлена зона за утилизация на  отпадъчни химически материали в западния германски град Леверкузен.
Взривът изпрати в небето стълбове дим и накара полицията да поиска от жителите на околния район да не напускат домовете си, предаде Ройтерс.
Операторът на обекта „Кемпарк“  каза, че причината за взрива не е ясна.
Телевизия Ве Де Ер цитира по-рано очевидци, които казаха, че са чули експлозия и са видели да се издига дим от обект на химическата и фармацевтична компания „Байер“.
Експлозията е станала в 9.40 ч. (7.40 ч. по Гринуич) и е предизвикала пожар в склад за гориво в „Кемпарк“ – индустриален парк на химически компании, сред които Байер и Ланксес, каза операторът на обекта „Курента“. Той уточни, че няколко души от персонала са пострадали, двама от тях – сериозно, а петима са в неизвестност.
Включени сирени и съобщения за тревога от германската агенция за гражданска защита, изпращани на приложения на мобилните телефони, предупреждаваха за „изключителна опасност“.
Органите на реда настояха хората да държат вратите и прозорците си плътно затворени. „Курента“ съобщи, че климатичните системи на обекта ще бъдат изключени докато не се установи, че въздухът в околността не съдържа токсични газове.
Няколко магистрали в района са затворени.
Промишлената зона „Кемпарк“ се ползва от над 30 компании.

Източник: Леверкузен

Comments

comments