Петима мъже и три жени с иракски произход с условни присъди за нелегално пресичане на границата

Петима мъже и три жени иракски бежанци, заловени след нелегално пресичане на българо-гръцката граница в Гоцеделчевско получиха условни присъди и по 100 лева глоби от Районен съд, други двама очакват присъда, след което ще бъдат екстрадирани обратно в Гърция, съобщава БГНЕС.
Напомняме, че преди няколко дни (11 април) група от 19 бежанци-иракчани, 6 мъже, 4 жени и 9 деца бяха заловени от Гранична полиция край Гоце Делчев. Задържането на групата е станало между 144 и 145 гранична пирамида в района на село Теплен, община Хаджидимово. Задържаните на възраст от 18 до 35 години, са осъдени от Районен съд-Гоце Делчев условно с „лишаване от свобода“ за срок от три месеца. Също така са постановени три годишни изпитателни срокове и глоби от по 100 лв. Мигрантите са задържани от граничните полицаи след подаден сигнал от служител на ГПУ Гоце Делчев от съседно село.
Обявените присъди за нелегалнитите мигранти е за извършено престъпление по чл. 279, ал.1 от НК. Двама от осъдените мъже са иракски граждани от кюрдски произход, а именно С.М. А. роден на 14.04. 1994 година и Г.Б.М. с начално образование неосъждан, не женен, безработен. Трите осъдени жени са на 18 и 33 години едната от тях е семейна, с начално образоване и неосъждана, а другите две по на 18 години, неомъжени и също не осъждани. Иракчанин с инициали Р.С.Х е най образованият в групата, той се е представил пред съда за търговец на коли със средно образование женен и неосъждан. Не е ясно дали групата иракски граждани е без документи или с фалишиви, което поставя под въпрос данните за самоличността им. Районен съд назначил на всички служебни защитници адвокати от Гоце Делчев, както и преводачи.

Comments

comments