Песков обяви, че може да падне ембаргото за храни от ЕС и САЩ

При условие, че западните компании инвестират в изграждането на съоръжения за преработката на селскостопански продукти в Русия, Москва може да свали ембаргото върху вноса им от ЕС и САЩ. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за „Известия“, публикувано в понеделник.Като коментира молбата на Гърция да й бъде разрешен вноса на селскостопански продукти в Русия, Песков заяви, че Русия е член на Световната търговска организация (СТО) и не може избирателно да отменя санкции за една от страните от ЕС. „В този случай може се изпробва схема не за директни доставки, а за доставяне на суровини, свързани с инвестиции тук, на територията на Русия, в създаването на хранително-преработвателни предприятия“, каза говорителят на президента, посочи Лента.ру.

По-рано стана известно, че гръцкото правителство поиска Русия да вдигне ембаргото за гръцки плодове, които Москва въведе миналото лято, като контрамярка на санкциите срещу Москва от страна на ЕС.

Смяташе се, че ако Русия отговори положително на гръцкото искане и ембаргото бъде премахнато, тогава руските пазари отново ще бъдат достъпни за гръцките портокали, ягоди и праскови.

Comments

comments