„Патриотичен фронт“ с ултиматум към кабинета заради напрежението в Гърмен

Търпението и подкрепата на Патриотичния фронт към този момент са на изчерпване. Това се казва в декларация, прочетена в Народното събрание от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, предадеагенция „Фокус“.
„Подкрепата ни не е безусловна. В центъра на село Гърмен няколко стотин цигани от съседния квартал „Кремиковци“ на село Марчево извършиха брутален побой с брадви, камъни, сопи, подръчни оръжия над само няколко български граждани на селото. Пристигналите на място органи на реда не са успели да попречат на побоя, който по щастлива стечение на обстоятелствата не завършва със смъртни случаи. За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа цигани и за пореден път родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната срещу друга наша група сънародници, чиято единствена вина е, че изискват спазването на закона от всички. За пореден път сме свидетели на безсилието на държавата“, заяви Симеонов. По думите му, призракът на Катуница и масовите антиромски протести отново заплашват крехката стабилност на нашата родина.
„Сегашната кметица Минка Капитанова отново от ДПС обещава от екраните на всички телевизии, че ще вземе необходимите мерки за спазване на закона, но свенливо заобикаля въпроса защо до момента не е предприела необходимото и е допуснала ескалацията на напрежението и избухването на сегашния конфликт. За живеещите в кв. „Кремиковци“ на село Марчево кражбата се е превърнала в основно препитание“, каза още Симеонов.
По думите му, една от основните задачи, заложена в програмата на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, е програмата за битовата престъпност. „Това поставихме като условие за подкрепа на настоящото правителство. Този приоритет е подкрепен с 4 конкретни цели. През изминалите 7 месеца то не извърши нищо. Няма как да не подчертаем, че точно това бездействие е причина за случаите като Гърмен, Катуница и много други“, подчерта лидерът на ПФ.
Той посочи, че по редица съдбоносни за тях приоритети 7 месеца след съставянето на правителството не е направено нищо. „Вчера ГЕРБ заяви, че е против промените в Избирателния кодекс. Това предпоставя предстоящите избори, които ще бъдат манипулирани, да не отразят реалните предпочитания на българския избирател. Изградените по времето на Пламен Орешарски защитни съоръжения паднаха от вятъра“, поясни Симеонов.
Според него, неизпълнените ангажименти са в абсолютен разрез с обявената от трибуната на Народното събрание точно преди 7 месеца. Това е причината от политическата формация да заявят, че подкрепата и търпението на „Патриотичен фронт“ към настоящият момент са на изчерпване.

От ПФ настояват:

1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв.Кремиковци, с.Марчево, общ.Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие.
2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.
3. Разглеждане в комисии и гласуване в Пленарна зала на текстовете предложение от „Патриотичен фронт” в ЗИД на избирателния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, „Патриотичен фронт” настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.
4. Започваме изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015г. на увредените участъци от тях.
5. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.
6. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.
7. Решаване на институционалните проблеми свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от „Патриотичен фронт“ в Закона за българите живеещи извън Република България.
Те дадоха срок изброените по-горе условия да се изпълнят до 01 юли 2015г. Неизпълнението им ще доведе до прекратяване на подкрепата на Правителството, след гореуказания срок.

Comments

comments