Патриотите искат 17 май да е ден на почит към жертвите на Баташкото клане

Провеждана политика на изтребление спрямо мирното население на Македония, Одринска и Беломорска Тракия, вследствие на която над 100 000 българи са били избити, а други близо милион са били принудени насилствено да оставят домовете си и цялото си имущество в Македония и Мала Азия, Източна и Западна Тракия, за да потърсят спасение като бежанци в пределите на освободената майка България.
Това е записано в декларацията, която Патриотичният фронт иска да бъде гласувана в парламента, за да признае геноцида над българите по време на Османската империя, както и „огромните по мащаб зверства и престъпления” спрямо българите по време на руско-турската освободителна война.

Патриотите искат чрез декларацията да бъде признато неравноправното положение на българите през периода 1396 – 1878 г., както и по време на бежанските вълни в периода 1903 -1922 г. и осъждането на изтреблението на българите в Османската империя.

Хората на Валери Симеонов очевидно са въодушевени от признаването на арменския геноцид по време на Османската империя, но предпочитат да използват формулировката, която залегна в декларацията за избитите арменци „масово изтребление”.

Декларацията предвижда денят на Баташкото клане 17 май да бъде обявен за ден за възпоминание на жертвите му.

Депутати от различни парламентарни групи в парламента са скептични, че Народното събрание ще гласува подобен документ./БЛИЦ

Comments

comments