Парламентът погна бързите производства за отнемане на имущество

Според две предложения за промени в Гражданско процесуални кодекс, внесени в Народното събрание, които парламентът днес гледа, отнемането на имуществото на длъжниците от кредиторите по бързата процедура трябва да отпадне. Единият от вносителите е депутатът от ПФ Димитър Байрактаров, а другият вносител е Мая Манолова от БСП.

Байрактаров се мотивира, че този закон е съсипал много човешки съдби, нарушава правата на човека, защото не дава възможност на длъжниците да се защитят преди да им отнемат имуществото.

„Законът действа едностранно в полза на кредиторите и използва несъществуващи понятия като „извлечения от счетоводни книги”, каза той.

Мая Манолова пък добави, че по такива процедури до момента е отнето имущество за над 1 млрд. лева, а има висящи производства за над 5 млрд. лева. Тя даде примери за колосални злоупотреби при такива изпълнителни производства.

„Например, търговска банка се е сдобила с рехабилитационен център в Приморско. В последствие исковете на банката са били отхвърлени в съда, но имотът е бил вече продаден за 10 пъти по-малка сума от реалната – за 3 млн. лева. Друго дружество е останало без имотите си по същия начин, защото жалбата, която е продало, не е била заведе от съда в течение на година. Друга банка пък е продала имущество на четирима длъжници. После се оказало, че длъжниците дори били надплатили кредитите си, но те пак останали без имотите си. Относно въпросните „извлечения от счетоводните книги” пък се оказало, че много от длъжниците са карани да плащат по 2 пъти”, обясни Манолова.

Социалистите предлагат длъжниците да имат право първи да бъдат известени за отнемането на имуществото по бързата процедура, да бъдат запознати с процедурата и едва след това да се стигне до редовно дело. Разпорежданията с имот за публична продан да могат да се обжалват, ако цената не съответства на пазарната. Също така е добре да се въведат ясни правила за връчването на призовките, за да могат длъжниците да са уведомени на време, а не както е сега, след като имотите им вече обявени за продан.
Дебатите продължават.

Comments

comments