Парад на Червения площад пресъздаде 7 ноември 1941 г.

С парад в Москва се отбелязва 74-та годишнина на Октомврийската революция.Пресъздава се за пореден път легендата от 7 ноември 1941 т., когато от Москва войските заминаваха направо на фронта. Червеният площад се тресе от марша на 45 воински блока и над 50 единици бойна техника.

Тържественият марш е посветен на военния парад на 7 ноември 1941 г.

Легендарният парад в обсадена Москва, посветен на 24-годишнината от Октомврийската революция, се превръща в едно от най-значимите събития във войната, макар да е продължил само 15 минути. Много от участвалите в него военни части заминават за фронта директно от Червения площад. Милиони руски войници загиват по време на шестгодишния конфликт.

От 2005 година датата 7 ноември отново започва да се чества като официален празник – „Ден на Октомврийската революция“. Отбелязва се съгласно федералния закон „За дните на войнската слава и паметните дати на Русия“, приет на 13 март 1995 г., с промени от 29 декември 2004 г. и 21 юли 2005 г. До 1991 г. Денят е отбелязван в бившия СССР като Ден на Великата октомврийска социалистическа революция с тържествен военен парад и масова манифестация. От 1996 г. до 2005 г. се чества като Ден на съгласието и примирението – обявен с указ на Борис Елцин от 7 ноември 1996 г. с цел обединяване на руското общество.

На 7 ноември 1917 г. (25 октомври по стар стил) избухва на Октомврийската революция в Русия (някои руските историци защитават тезата, че събитията от 25 октомври 1917 първо трябва да се разглеждат в светлината на държавен преврат, който по-късно прераства в революция). В Петроград (Санкт Петербург) е свалено от власт Временното правителство и е провъзгласена диктатурата на пролетариата. На 8 ноември 1917 г. на Втория конгрес на Съветите са приети Декрет за мира и Декрет за земята, създадено е първото съветско правителство – Съвет на народните комисари – начело с Владимир Илич Ленин. По традиция всяка година на Червения площад в Москва се провежда тържествен парад в него участват привърженици на комунистическата идея, ветерани, детски и младежки обществени организации, войници от Московския гарнизон, като на трибуните се канят чуждестранни гости.

Comments

comments