Папа Франциск ще приеме на аудиенция на 23 май българска делегация

Папа Франциск ще приеме на аудиенция на 23 май българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов. За разлика от други години, когато за празника на светите братя Кирил и Методий в Рим и Ватикана пристигаха предимно представители на културата и образованието, делегацията ни този път е по-скоро политическа, пише в. „24 часа“
Освен министър Вежди Рашидов са включени депутати от всички парламентарни групи. На 24 май делегацията ни ще присъства на молебен в базиликата “Свети Климент”, който ще отслужи митрополитът ни за Централна и Западна Европа Антоний. На поклонението пред гроба на свети Кирил ще бъдат и над 300 български ученици от цяла Европа. Това ще стане по инициатива на първото българско училище в Испания – “Св.Иван Рилски” в Мадрид, което организира поклонението и разходка по българските следи в Рим.
На 25 май в Рим пък ще пристигне плеяда от известни български актьори, тъй като тогава се открива осмият Празник на българското кино, който ще продължи до 31 май в Дома на киното в парка “Вила Боргезе”. Той ще мине под знака на 100-годишнината от прожектирането на първата българска лента “Българан е галант” на Васил Гендов. За празника ще дойдат Асен Блатечки, Стефан Командарев, Владо Пенев, Явор Веселинов, Стефка Янорова, Параскева Джукелова, Малин Кръстев, Михаил Билалов, Георги Балабанов. Тазгодишното издание се организира с подкрепата на българското Министерство на културата, на посолствата ни в Рим и в Светия престол и под патронажа на римското кметство. Очаква се на 25 май Вежди Рашидов да подпише с италианския си колега Дарио Франческини споразумение за копродукции в киното.

Comments

comments